Dokumen Microsoft yang bocor mengisyaratkan Xbox generasi kedua

Microsoft telah merancang konsol Xbox generasi kedua, lebih murah dan kurang berkuasa. Dengan nama kod Lockhart, ia dirancang untuk mengambil sebahagian besar peningkatan gen seterusnya yang terdapat di Xbox Series X dan memberikannya pada titik harga yang lebih rendah untuk permainan pada 1080p atau 1440p. Dokumen Microsoft yang baru dibocorkan, diposting di Twitter, merangkumi rujukan ke konsol Lockhart ini dan beberapa “Project Scarlett consoles.”

Project Scarlett adalah nama yang awalnya digunakan oleh Microsoft untuk mendedahkan konsol Xbox Series X sebelum dinamakan secara rasmi. Rumor telah mencadangkan dua konsol generasi berikutnya di bawah rancangan Project Scarlett yang lebih luas: Anaconda dan Lockhart. Microsoft telah memasukkan seekor ular anaconda ke papan utama Xbox Series X, tetapi syarikat itu tidak pernah membincangkan rancangan Lockhartnya secara terbuka.

an Anaconda snake is etched into the Xbox Series X mainboard, so what’s going to be eteched into Lockhart? pic.twitter.com/cV7oXoDZmO— Tom Warren (@tomwarren) March 17, 2020

Dokumen yang dibocorkan juga menyebutkan mod profil Lockhart. Sumber yang biasa dengan rancangan Xbox Microsoft memberitahu The Verge bahawa mod Lockhart khas ini adalah sebahagian daripada kit pembangun Xbox Series X. Devkit, dengan nama kod Dante, membolehkan pembangun permainan mengaktifkan mod Lockhart khas yang mempunyai profil prestasi yang ingin dilancarkan oleh Microsoft dengan konsol kedua ini. Kami faham bahawa merangkumi 7.5 GB RAM yang dapat digunakan, kelajuan CPU yang sedikit underclock, dan sekitar 4 teraflops prestasi GPU. Xbox Series X merangkumi 13.5GB RAM yang boleh digunakan, dan mensasarkan 12 teraflop prestasi GPU.

Pembangun akan dapat menggunakan mod Lockhart ini untuk menguji permainan mereka terhadap profil prestasi ini dan melakukan pemeriksaan pengesahan. Microsoft dijangka meletakkan konsol Lockhart untuk permainan 1080p atau 1440p, dua resolusi paling popular yang digunakan oleh monitor permainan PC pada masa ini.

Walaupun Microsoft belum mengakui Lockhart, nama kod juga boleh didapati di sistem operasi Xbox One syarikat, di samping rujukan ke Anaconda dan Dante. Kami faham bahawa konsol Xbox generasi kedua ini akan dilancarkan bersama Xbox Series X dengan syarat Microsoft tidak membatalkannya pada saat-saat akhir. Lockhart kemungkinan akan diberi nama “Xbox Series S,” yang menjelaskan mengapa Microsoft memberi tanda jenama “Xbox Series”.

Konsol Xbox kedua ini akan menjadi kunci strategi penentuan harga Microsoft untuk generasi konsol seterusnya. Syarikat itu telah berkomitmen untuk memperkenalkan langganan Xbox All Access untuk Xbox Series X, kumpulan yang merangkumi konsol, Xbox Live, dan Xbox Game Pass dengan bayaran bulanan. “Xbox All Access akan menjadi penting bagi pelancaran kami untuk Xbox Series X dan juga generasi keseluruhan,” kata Phil Spencer, ketua Xbox Microsoft, dalam ucaptama Game Lab Live awal minggu ini.

Microsoft kini menawarkan langganan Xbox One S All Digital Edition dengan harga $ 19.99 sebulan yang merangkumi Xbox Game Pass Ultimate. Adalah wajar untuk membayangkan bahawa konsol Lockhart ini akan ditawarkan dengan cara yang sama untuk menarik minat pengguna ke dalam tawaran langganan Microsoft. Microsoft juga menggabungkan teknologi streaming permainan Project xCloud ke Xbox Game Pass akhir tahun ini, dalam usaha lain untuk meningkatkan perkhidmatan langganannya.