PUBG Mobile mendapatkan peta kecil yang direka untuk bermain di mana sahaja

PUBG Mobile telah berjaya menjadi salah satu permainan paling popular – dan menguntungkan di dunia dengan menyesuaikan genre battle royale dengan cara yang masuk akal untuk telefon pintar. Masih terasa seperti PUBG biasa tetapi dalam versi anda boleh masuk ke dalam poket anda. Kini pasukan pengembangan mengambil falsafah itu selangkah lebih jauh dengan memperkenalkan peta baru yang lebih kecil yang dirancang secara eksplisit untuk bermain pertandingan cepat dalam perjalanan. “Kami mahu lebih banyak orang menikmati PUBG Mobile dengan cara yang lebih fleksibel,” kata produser Rick Li kepada The Verge.

Peta baru disebut Livik, dan ini adalah yang pertama dibuat oleh pasukan khusus untuk permainan mudah alih. Ia kecil, berukuran dua kilometer dengan dua kilometer, dan perlawanan hanya menyokong maksimum 40 pemain dalam satu masa. Ideanya adalah untuk mewujudkan ruang di mana perlawanan dapat dimainkan dengan cepat; menurut pembangunnya, permainan di Livik berlangsung sekitar 15 minit setiap satu. Li mengatakan peta itu diilhamkan oleh pemain yang mahukan pilihan untuk bermain dalam pertandingan pantas setiap kali mereka mempunyai masa. “Inisiatif untuk peta ini membawa lebih banyak fleksibilitas kepada para pemain yang memiliki jadwal dan keadaan yang lebih ketat untuk ditampung,” jelasnya.

Livik didasarkan pada medan Nordic, dan walaupun dalam skala kecil, ia penuh dengan banyak tempat menarik, termasuk gunung berapi, mata air panas, air terjun, dan lain-lain. Li mengatakan bahawa proses reka bentuk bukan hanya untuk mengecilkan peta, tetapi juga menambahkan banyak elemen interaktif yang akan menyebabkan pertandingan lebih cepat. Air terjun, khususnya, diharapkan dapat benar-benar mengubah cara pemain mendekati permainan battle royale.

“Air terjun di sekitar peta akan memberikan interaksi unik dengan pemain yang tidak terdapat di peta lain,” kata Li. “Ciri air terjun adalah kesan fizikal sebenar aliran air. Pemain bahkan mungkin dihanyutkan oleh aliran air yang cepat ketika berdiri di atas air terjun. Anda juga boleh bersiap dengan taktik kejutan baru, seperti melancarkan kapal motor dari puncak air terjun ke air di bawah pasukan yang tidak curiga. Itu adalah sesuatu yang kami sangat teruja untuk melihat dan kami percaya bahawa kami dapat memberikan pengalaman medan perang yang paling realistik kepada pemain kami dengan terus berinovasi sambil terus mengikuti permainan inti pertempuran kami. “

Pembangun belum mengatakan kapan Livik akan dilancarkan, hanya itu akan tersedia “tidak lama lagi.” Tetapi keberadaannya adalah petunjuk baik falsafah yang mendorong kejayaan PUBG Mobile. Walaupun Fortnite menawarkan pengalaman yang hampir sama sama ada anda menggunakan PC yang mahal atau telefon pintar kelas atas, PUBG telah menyesuaikan diri dengan platform yang berbeza. Pengalaman teras tetap sama pada PC dan konsol, sementara lelaran mudah alih terus bereksperimen dengan formula. Walaupun begitu, sementara Livik eksklusif untuk telefon bimbit sekarang, itu tidak bermakna permainannya yang pantas tidak akan sampai ke platform lain akhirnya.

“Sudah tentu, kami selalu ada di sini untuk mendengar maklum balas pemain,” kata Li. “Lebih banyak inovasi akan datang dan mari kita lihat apa yang akan berlaku di masa depan.”