Ulasan Atomicrops PS4

Pertanian, roguelike, penembak tongkat berkembar peluru, seni piksel, ada seseorang yang mengintip senarai Krismas saya? Saya telah melihat Atomicrops sejak Raw Fury melancarkan permainan yang kelihatan unik pada PC pada awal akses tahun lalu. Sejak itu, tajuk menarik ini mempunyai banyak kemas kini, perubahan dan penurunan kandungan. Tetapi sekarang, permainan ini tersedia di PlayStation 4. Di permukaan, permainan ini kelihatan seperti semua yang saya mahukan dalam tajuk kecil indie yang dapat saya kunjungi berulang-ulang tetapi sayangnya, ia tidak mencapai tahap tinggi yang saya harapkan ke.

Ladang, Kahwin, Bunuh, Untung

Di Atomicrops anda mengumpulkan biji benih, menanamnya, menyiramnya dan memupuknya untuk mendapatkan keuntungan. Tidak seperti judul seperti Stardew Valley, anda mesti mengangkat senjata dan menembak makhluk bermutasi gila di wajah yang cuba merosakkan mata pencarian anda. Apa yang telah terjadi pada dunia ketika seorang lelaki tidak hanya dapat mengejar negerinya tanpa diganggu oleh maniak siput yang haus darah? Oleh itu, ini adalah pekerjaan yang baik anda boleh menggunakan keuntungan anda untuk membeli senjata, peningkatan dan cara lain untuk mempertahankan sebidang tanah yang anda pilih dengan baik.

Mengapa ladang anda diserang setiap hari oleh pelbagai jenis binatang buas? Nah, ada letupan nuklear yang menyebabkan banyak mutasi makhluk. Sudah tentu, memang begitu. Apa lagi? Bukan hanya musuh yang bermutasi, tanaman anda juga mempunyai kehidupan sendiri tetapi tidak memusuhi anda. Anda mesti menggunakan alat, pembantu haiwan, cinta dan kerja keras untuk bertahan dalam dunia pasca-apokaliptik ini dan mencuba dan mengaut keuntungan dari segala kemungkinan. Ini tentu premis yang pelik tetapi ia pasti berfungsi sebagai tajuk roguelike.

Pertanian Menyeronokkan Dengan Kawalan Pelik

Selepas tutorial kecil dan ringan, anda akan dilemparkan terus ke plot pertanian anda dengan hanya empat biji untuk memulakan anda. Anda kemudian ditinggalkan untuk mengetahui bagaimana sistem berfungsi untuk diri anda sendiri dan cara terbaik untuk menangani gelung permainan yang pelik namun menghiburkan. Satu butang melakukan sebahagian besar tugas pertanian anda tetapi malangnya, ia membawa anda ke beberapa masalah kawalan pelik. Kadang kala saya mengisi ruang yang salah atau menanam benih di lokasi yang salah. Ini bukan pemecah perjanjian dengan cara apa pun tetapi saya melalui tempoh penyesuaian kecil untuk mengatasi kawalan pelik pada mulanya. Penyempurnaan kecil untuk kawalan pasti akan jauh.

Bersama dengan plot tanah anda, setiap permainan yang anda mulakan mempunyai pelbagai bioma ke arah utara, selatan, timur dan barat dari kedudukan ladang anda. Pelbagai lokasi yang aneh ini dapat dijelajahi pada siang hari dan dapat dirampas untuk mendapatkan benih, peningkatan, traktor dan segala jenis barang rampasan yang dihasilkan secara prosedur. Setiap bioma mempunyai kem kecil di sekitar kawasan ini. Sebaik sahaja anda membunuh semua musuh di kem kecil, harta rampasan yang ada di dalamnya adalah milik anda. Anda harus berhati-hati dengan masa anda, pada akhir setiap hari ladang anda akan diserang oleh gelombang musuh dan bahkan bos besar dan tidak menyenangkan.

Setiap hari adalah tindakan menyeimbangkan antara pertanian, mencari barang rampasan dan kemudian melindungi sebidang tanah anda yang telah anda bekerja malam dan siang untuk membina. Untuk berjaya, yang terbaik adalah melakukan multitask, anda boleh mengusahakan dan menembak secara serentak sehingga anda harus menggunakannya untuk keuntungan anda dan menjimatkan masa. Saya mendapati bahawa setelah meneroka dan membunuh kerana rampasan, mengurus ladang anda dan menahan serangan dapat dilakukan pada masa yang sama pada penghujung hari. Itu memang menjadi manik, jangan salah faham tetapi menggunakan kaedah ini memberikan saya kejayaan paling banyak dan memberi saya agenda harian yang mudah diikuti.

Membelanjakan Mata Wang Anda Yang Berkeras

Setelah mempertahankan kawasan tanah anda, anda akan dibawa dengan helikopter ke pusat permainan, di sinilah anda akan menghabiskan pelbagai mata wang anda untuk senjata, peningkatan dan bahkan mencari cinta. Mencari cinta? Saya tahu, ini adalah sistem permainan yang pelik tetapi di pusat ini akan ada 2 NPC yang boleh anda rayu dengan bunga mawar yang telah anda tanam di ladang anda. Watak-watak ini memberikan bonus dan kemahiran semakin anda meningkatkan hubungan anda dengan mereka dan akhirnya akan menyebabkan perkahwinan. Sekiranya anda bukan orang yang terikat, anda juga boleh menghabiskan bunga ros untuk perkara lain, seperti wang tunai yang anda hasilkan.

Sekiranya anda membeli senjata yang lebih baik untuk membantu penjelajahan dan pertahanan anda? Sekiranya anda membeli benih untuk ditanam sehingga anda tidak perlu meneroka terlalu banyak? Ini adalah soalan-soalan yang hanya dapat anda jawab tetapi anda juga mesti mudah bergerak dan dapat mengubah pendekatan anda dengan cepat. Sekiranya anda rendah kesihatan mungkin ada baiknya menggunakan bunga ros anda untuk membeli kesihatan dan bukannya merayu calon pasangan perkahwinan. Mungkin tunggu penjelajahan dan cenderung ke ladang anda. Terdapat banyak cara untuk berjaya di Atomicrops dan saya dapati permainan keseluruhannya menyeronokkan.

Dari segi visual, Atomicrops adalah permainan yang menarik. Ia mempunyai corak kartun Sabtu pagi 90-an yang pelik dan saya sangat menyukainya. Pixel art bukan secawan teh semua orang tetapi ia dilakukan dengan baik di sini. Muziknya cukup rata-rata dan berulang-ulang tetapi tidak terlalu mengganggu atau mengganggu. Ketika anda berada di tahap yang sangat berat, ketika anda sedang membunuh dan bertani, anda tetap tidak terlalu memperhatikan muzik. Muzik dan grafik sesuai dengan perasaan permainan dan semuanya berfungsi dengan baik.

Prestasi Buruk, Buruk

Malangnya, prestasi Atomicrops benar-benar buruk. Saya ingin menikmati permainan ini, membongkar rahsia dan mengungkap kebaikan yang dihasilkan secara prosedur. Sebagai gantinya, saya bertarung melawan framerate yang buruk, penentuan bingkai dan perlambatan. Ia juga tidak jarang berlaku, ia sering berlaku. Ia benar-benar menunjukkan giginya ketika anda bertarung dengan bos dan terlibat dalam penembakan besar-besaran. Skrin boleh diisi dengan peluru dan menghindarinya adalah yang terpenting; tetapi, ketika framerate ada di tempat, sangat sukar untuk menghindarinya dan saya kehilangan begitu banyak kesihatan dan begitu banyak larian berakhir kerana masalah prestasi.

Nasib baik, pembangun dan Penerbit sedar dan telah menyatakan di Twitter bahawa mereka sedang mengusahakannya. Saya harus mengkaji semula permainan seperti sekarang dan tidak sabar menunggu patch yang tidak dapat dielakkan dilepaskan. Adakah senang mendengarnya, jika masalah prestasi dapat dikalahkan maka Atomicrops dapat menjadi permainan yang menyeronokkan, walaupun dengan skema kawalannya yang pelik. Saya mungkin akan mengulanginya pada masa akan datang apabila masalah diselesaikan tetapi buat masa ini, permainan ini terlalu sukar untuk dinikmati. Terlalu sukar untuk maju dan membuat penjelajahan, pertempuran dan mempertahankan ladang anda terlalu banyak dilakukan. Ia memalukan.

Malangnya, saya akan Tunggu

Saya suka Atomicrops, saya memang suka. Kekecewaan kawalan kecil selain itu, ia mempunyai gabungan pertanian, penembakan, penerokaan, peningkatan roguelike dan rampasan. Seperti roguelik terbaik, setiap larian berbeza, dengan watak yang tidak dapat dibuka, peningkatan kekal dan sejumlah besar alat, haiwan, traktor, kem dan musuh Terdapat banyak yang dapat dilihat dan dilakukan. Ini benar-benar membuat saya kecewa bahawa permainan dilancarkan dengan masalah prestasi yang berterusan.

Sekiranya anda berada di pasar untuk mencari roguelike yang unik dengan unsur pertanian dan neraka peluru maka Atomicrops mungkin menjadi masalah anda. Saya hanya akan menunggu untuk melihat apakah masalah prestasi diperbaiki sebelum menarik pencetus. Sementara itu, ada banyak roguelik hebat lain di luar sana untuk membuat anda gelisah hingga permainan ditambal. Permainan ini mungkin mula dijual pada masa itu dan menjimatkan sejumlah wang tunai. Amat memalukan apabila permainan dilancarkan di negeri ini dan saya tidak pasti bagaimana permainan dilancarkan yang berprestasi begitu buruk tetapi anda harus pergi. Warnakan saya kecewa.